PRZEPISY NA JAJKA
W tym roku Wielkanoc przypada na 1 kwietnia. Jest to dzień, który zbiega się z prima aprilis. W święta wielkanocne warto przygotować coś specjalnego. Na stole wielkanocnym koniecznie powinny znaleźć się jajka. Tylko jak je przygotować, żeby zaskoczyć rodzinę i gości? My mamy dla Was garść przepisów na jajka.
Jajka są symbolem odrodzenia i nowego życia. W czasie świąt Wielkiej Nocy zdobi się je tak, by powstały kraszanki (jeden kolor) lub pisanki (różne wzory).
PRZEPISY NA JAJKA - jajka zapiekane
Przepis na jajka zapiekane ze szpinakiem
Składniki
4 jajka
1/2 szpinaku świeżego lub mrożonego (najlepiej całych liści)
10 dag fety
2 ząbki czosnku
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki masła
do wysmarowania kokilek:
1 łyżka masła
Przebierz liście, odetnij grube ogonki. Zagotuj wodę z solę i wrzuć liście, gotuj przez minutę, odcedź, przelej zimną wodą, odstaw na chwilę od odcieknięcia. Można też wykorzystać mrożony szpinak. Obrany czosnek pokrój na cienkie plasterki.W dużej patelni rozpuść masło, dodaj czosnek, smaż przez minutę, dodaj szpinak. Smaż kilka chwil. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką. Odstaw na bok. Kokilki wysmaruj masłem. Do szpinaku dodaj pokruszoną na kawałki fetę, szybko wymieszaj. Do kokilek nałóż porcje szpinaku, zrób w nim wgłębienie, wbij jajko.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj, aż żółtko się zetnie - trwa to zwykle od 6 do 8 minut. Podawaj z białym pieczywem.
Przepis na jajka zapiekane z białą kiełbasą
500 g białej dobrej kiełbasy
6 jajek
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
zioła prowansalskie lub inne ulubione
Przygotowanie dania jajka zapiekane z białą kiełbasą :)
Kiełbasę ugotuj, ostudź, obierz, pokrój. Jajka roztrzep z mlekiem, rozpuszczonym masłem i przyprawami. Kiełbasę ułóż w żaroodpornym naczyniu, zalej masą jajeczną. Piecz w nagrzanym do 200stopni piekarniku do momentu ścięcia jajek.
PRZEPISY NA JAJKA - jajka faszerowane
Przepis na jajka faszerowane z awokado
6 dużych jajek
1 małe dojrzałe awokado (ew. pół dużego)
1 łyżka masła
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
1 mała marynowana papryczka jalapeno
1 łyżeczka posiekanego drobnego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanej natki kolendry
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
posiekany szczypiorek do dekoracji
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Każde przekrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka. Awokado natnij dookoła wzdłuż, dochodząc nożem do pestki. Obie połówki przekręć w przeciwne strony i rozdziel - w jednej z nich zostanie pestka, wyrzuć ją. Łyżeczką wybierz miąższ i od razu skrop go sokiem z limonki i posiekaj. Posiekaj też papryczkę jalapeno. Żółtka utrzyj z masłem. Dodaj posiekany miąższ awokado, papryczkę, szczypiorek, kolendrę i zamieszaj. Masę przypraw solą i pieprzem. Białka jajek napełnij ze sporą "górką" masą, każde ozdób posiekanym szczypiorkiem, ułóż na eleganckim talerzu i podawaj.
Przepis na jajka po prowansalsku
6 jaj
100 g czarnych oliwek bez pestek
2 ząbki czosnku
4-5 filetów anchois
sól, pieprz
oliwa extra virgin
Jajka ugotuj na twardo (8 minut od zagotowania), zestaw z ognia, ostudź w zimnej wodzie. Obrane ząbki czosnku rozgnieć. Zmiksuj oliwki, czosnek, anchois, dolewaj sukcesywnie oliwy, tak, aby powstał gęsty sos.
Jajka rozetnij na pół, wyjmij żółtka, połówki białek ułóż na półmisku. Do sosu wrzuć żółtka jaj i rozgnieść, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Sos nie powinien być zbyt gęsty; ma być taki, żeby dał się wyciskać przez rękaw (lub szprycę). Gdyby był za gęsty, dodaj oliwy. Przełóż nadzienie do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj nadzienie do połówek białek jaj.
Przepis na jajka faszerowane wędzoną rybą
4 jajka
do wyboru:
szynka, ser, wędzona ryba, oliwki
sól pieprz
Ugotowane i obrane jaja przekrój na połówki, następnie łyżeczką wyjmij żółtka. Uważaj, aby nie uszkodzić miseczek z białka. Nadzienie sporządź z żółtek i składników, które zadecydują o jego smaku. Polecane są szynka, śledź, łosoś, wędzona makrela, ostry ser. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż do białych połówek i przystrój natką lub oliwkami.
Przepis na jajka faszerowane serkiem
10 jajek
1 opakowanie serka twarogowego cebulowego lub czosnkowego
10 dag szynki konserwowej
2-3 ogórki konserwowe
kilka rzodkiewek
1 mała cebula
2-3 kawałki papryki konserwowej
ewentualnie drobny szczypiorek
majonez
sól, pieprz
odrobina cukru
Do dekoracji:
sałata
natka pietruszki
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, przepołów i wyjmij żółtka. Żółtka rozgnieć widelcem, dodaj serek twarogowy i wyrób widelcem na gładką masę.
Cebule bardzo drobno posiekaj. Szynkę, rzodkiewki, ogórki i paprykę pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do masy jajecznej. Ponownie dokładnie wymieszać. Posiekaj drobno szczypiorek. Połącz z masą. Dodaj kilka łyżek majonezu (około 2-3), sól, pieprz do smaku, oraz odrobinę cukru i ponownie dokładnie wymieszaj. Schłódź. Następnie układaj łyżką w wydrążonych jajkach. Na koniec ułóż jajka na półmisku, na liściach sałaty, udekoruj "ślimaczkami" z majonezu i np. zieloną pietruszką.
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
12 jajek
40 daj pieczarek
1 cebula
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki masła ghee (można zastąpić olejem)
1 czubata łyżka musztardy (najlepiej miodowej)
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do smażenia:
4 łyżki masła
5 łyżek tartej bułki
Przygotowanie dania jajka faszerowane z pieczarkami podawaj na ciepło
Reklama
Jajka ugotuj na twardo, dbając o to, by podczas gotowania nie popękały skorupki (włóż je do zimnej wody, dodaj 2 czubate łyżki soli i gotuj do zawrzenia wody przez 6 minut na średnim ogniu). Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Obraną cebulę drobno posiekaj. Obrane pieczarki pokrój na bardzo cienkie plasterki. Natkę i koperek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło ghee, dodaj cebulę, lekko posól i smaż, mieszając przez 2 minuty, aż lekko się zeszkli. Dodaj pieczarki i często mieszając smaż na dużym ogniu aż zaczną się brązowić na krawędziach - zajmie Ci to około 3-4 minut. Nie dopuść, by pieczarki gotowały się we własnym sosie. Odstaw na bok. Jajka w skorupkach przekrój ostrym nożem na pół - musisz energicznie w nie uderzyć nożem, by skorupki się nie pokruszyły. Wyjmij ze skorupek zawartość.Jajka drobno posiekaj (najszybciej zrobisz to w malakserze). Do posiekanych jajek dodaj podmażone pieczarki, posiekaną natkę i koperek, musztardę i miękkie masło. Dopraw solą i pieprzem (sporo). Dokładnie wymieszaj. Masą napełniaj skorupki i kładź je na tartej bułce. Strząśnij jej nadmiar. Smaż jajka na rozgrzanym maśle do zrumienienia - trwa to około 1-2 minut. Podawaj ciepłe.
PRZEPISY NA JAJKA - jajka w sosie
Przepis na jajka w sosie śmietanowo-musztardowym
8 jajek
sos:
szklanka kwaśnej śmietany (co najmniej 18%)
1 czubata łyżka zwykłej musztardy
1 płaska łyżka cukru
szczypta soli
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku do dekoracji
Jajka ugotuj na twardo. Kiedy bulgoczą, przyrządź sos. Zimną śmietanę mieszaj z musztardą i solą. Dodaj cukier i mieszaj tylko tyle, by się równomiernie rozprowadził, ale nie rozpuścił. Ugotowane jajka obierz szybko, by nie ostygły. Pokrój na ćwiartki, ułóż na talerzach i zalej sosem. Udekoruj szczypiorkiem. Istotą tej potrawy jest połączenie gorących jajek, zimnego sosu i chrzęszczącego cukru. Podawaj z chlebem lub bułką.
Przepis na jajka w sosie tatarskim
4 jajka
słoiczek pieczarek konserwowych
5 większych ogórków konserwowych
mały słoiczek majonezu
4-5 łyżeczek gęstej śmietany
3-5 kropel tabasko
sól, pieprz
Przygotowanie dania jajka w sosie tatarskim
Jajka ugotuj na twardo, przestudzić i obrać. Przekrój je na pół i ułóż w salaterce.Pieczarki i ogórki pokrój (jak kto lubi, drobniej czy grubiej, bez różnicy), połącz z majonezem i śmietaną, przypraw, wymieszaj i zalej jajka. Wstaw do lodówki.
PRZEPISY NA JAJKA - FILM
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?