Pracownia kulinarna w SP 28 powstała w ramach projektu Laboratorium Przyszłości
Remont i urządzenie przestrzeni to efekt pracy dyrektora placówki - Leszka Wróbla, nauczycieli i rodziców. W pracowni kulinarnej odbywają się zajęcia, które są urozmaiceniem teoretycznych lekcji. Uczęszczająca do SP 28 młodzież i dzieci, może tam rozwijać wiele praktycznych umiejętności, m.in. planowanie i przygotowywanie zdrowych posiłków, serwowanie ich w atrakcyjny sposób. Zajęcia te aktywizują uczniów, sprzyjają budowaniu kreatywności i pomysłowości. Dzieci uwielbiają zajęcia kulinarne.
- Pracownia powstała w ramach programu Laboratoria Przyszłości. Tutaj spotykają się klasy od pierwszej do ósmej. Dzieci najmłodsze mają w pracowni zajęcia ze zdrowego żywienia; jak powinny wyglądać śniadania, drugie śniadania. Starsze klasy przygotowują sobie tutaj posiłki: pancakes (amerykańskie puszyste placuszki – red.), soki warzywne, kanapki, różnego typu smakowite ciekawostki kulinarne. Zajęcia odbywają się podczas lekcji – wylicza dyrektor Leszek Wróbel.
Szkoła Podstawowa nr 28 w Wodzisławiu Śl. zaprosi do współpracy seniorki
Mało tego, szkoła uczestniczy w miejskim projekcie z udziałem Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Do pracowni będą zapraszane seniorki, w tym babcie uczniów, które pokażą jak się kiedyś gotowało, jakie były kiedyś przysmaki... Ponadto z pracowni będą korzystały dzieci z przedszkoli nr 15, 16, 18 i 19.
- Przedszkolaki będą mogły uczestniczyć w ćwiczeniach kulinarnych – wskazuje dyrektor.
Izabela Antończak, nauczycielka prowadząca pracownię, mówi, że to Kuchnia marzeń, czyli Pyszna kuchnia. Tak brzmi bowiem nazwa tego miejsca.
- Na razie przygotowujemy skromne dania. Robiliśmy lemoniadę, jakiś makaron i spaghetti. Czasem jest to makaron z dodatkiem szrekowym, czyli z zieleniną. Bo to jest najzdrowsze. Pomysł z pracownią kulinarną zrodził się z tego, że dzieci lubią gotować i pichcić – tłumaczy pani Izabela.
W Pysznej kuchni przygotowują deserki, naleśniki, gofry oraz wiele innych potraw
Jak dodaje, chętnie przygotowują deserki, naleśniki albo gofry. Czasem powstają bardzo zdrowe gofry z warzyw, np. marchewkowe czy dyniowe. Ostatnio w szkole powstało mnóstwo potraw z dyni, bo przecież listopad to miesiąc dedykowany temu warzywu. Dzieciaki zrobiły m.in. mus i zupę dyniową.
- Zmieniamy nasze wodzisławski placówki oświatowe na lepsze. Mamy coraz więcej pięknych przestrzeni, w których nasze dzieci mogą rozwijać swoje pasje. O naszym nowoczesnym, kreatywnym podejściu do systemu edukacji mówi się dużo i bardzo dobrze w całym kraju. To cieszy. Jestem niezmiernie wdzięczny dyrektorom, nauczycielom i rodzicom za zaangażowanie i pomoc w tworzeniu tych niesamowitych miejsc - mówi prezydent miasta, Mieczysław Kieca.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?