MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Nasi rodzice zajadali się sztuką mięsa. Zobacz przepis na domowy obiad z duszonej wołowiny. Danie nie obędzie się bez aromatycznego dodatku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjna sztuka mięsa na obiad podawana była z aromatycznym sosem koperkowym.
Tradycyjna sztuka mięsa na obiad podawana była z aromatycznym sosem koperkowym. Getty Images/phbcz/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjna sztuka mięsa to wołowina ugotowana z dodatkiem warzyw. Elegancka wersja dania gotowana jest ze szpondra. Potrawa na codzienny obiad podawana była z karkówki, a nawet oczyszczonych ozorków. Proponujemy przepis na delikatną sztukę mięsa w sosie koperkowym.

W skrócie

Warto wiedzieć, że sztuka mięsa w odróżnieniu od mięsa gotowanego na rosół wkładana jest do wrzącej wody lub rosołu. Optymalną metodą obliczania czasu gotowania mięsa jest przyjęcie 20 minut na każde 500 g mięsa. W połowie gotowania do mięsa można dodać np.: mrożony, zielony groszek, pokrojoną w plasterki marchewkę, posiekaną bulwę selera, albo ziemniaki. Podobnym daniem do polskiej sztuki mięsa jest francuskie pot-au-feu, którego podstawą jest mostek wołowy zanurzony w sosie chrzanowo-musztardowym. Zobacz przepis na pyszną sztukę mięsa z dodatkiem koperku.

Sztuka mięsa – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg łaty lub szpondra wołowego,
  • 30 g posiekanego koperku,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 10 g masła,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu,
  • 5 g soli do smaku.

Jak zrobić sztukę mięsa?

Przygotowanie:

  1. Mięso wołowe należy umyć i zalać wrzącym bulionem warzywnym.
  2. Do bulionu należy dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.
  3. Składniki powinny się gotować na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
  4. Następnie mięso należy wyjąć, pokroić na plastry.
  5. Z masła i mąki trzeba zrobić zasmażkę i wlać do niej 150 ml przestudzonego wywaru z mięsa.
  6. Sos należy cały czas mieszać, aż do momentu zagotowania.
  7. Do sosu trzeba dodać śmietanę wymieszaną z żółtkami i koperkiem.
  8. Sztuka mięsa powinna być od razu polana powstałym sosem koperkowym.

Sos chrzanowy do sztuki mięsa

W wielu domach tradycyjny przepis na sztukę mięsa podawany jest z sosem chrzanowym. Można go zrobić w podobny sposób jak sos z koperkiem, tylko uzupełnić go łyżką świeżo utartego chrzanu. Uduszoną sztukę mięsa można włożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem chrzanowym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° Celsjusza.

Sztuka mięsa w sosie własnym

Mięso wołowe duszone z podsmażoną cebulką i ziołami zalane wodą nazywa się sztuką mięsa w sosie własnym. Aby ją przygotować, należy starannie wybrać przyprawy, które podkreślają smak mięsa, ale go nie przytłumią. Świetnie sprawdza się słodka mielona papryka, a także mielony kmin rzymski.

Zapiekana sztuka mięsa

Ponadto sztukę mięsa można zapiekać w sosie beszamelowym albo z warzywami korzeniowymi. Smakosze kuchni włoskiej mogą podkreślić smak mięsa dodatkiem startego parmezanu. Na imprezę w gronie znajomych lub rodzinne spotkania można także wypróbować sztukę mięsa w galarecie, która jest nieco zapomnianym sposobem przyrządzenia polskiego dania.

Macie swój ulubiony sposób na zrobienie soczystej sztuki mięsa?

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Znamy sondażowe wyniki wyborów do PE. Wygrywa Koalicja Obywatelska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Nasi rodzice zajadali się sztuką mięsa. Zobacz przepis na domowy obiad z duszonej wołowiny. Danie nie obędzie się bez aromatycznego dodatku - Strona Kuchni

Wróć na rydultowy.naszemiasto.pl Nasze Miasto